(Everything I do) I do it for you – Bryan Adams

Door Posted on 3 Leestijd minuten 116 views

Ik werd hopeloos verliefd op deze blonde zanger met de mooiste 
(blauw/grijze) ogen die ik ooit had gezien.

Het was het jaar dat ik bijna doodging aan een (uit de hand gelopen) blindedarmontsteking en het jaar dat ik hopeloos verliefd werd op een blonde zanger met de mooiste (blauw/grijze) ogen die ik ooit had gezien. Overigens viel dit samen in dezelfde maand. 

‘Look into my eyes – you will see.  What you mean to me.  Search your heart – search your soul. 
And when you find me there you’ll search no more.’ 

In augustus 1991 hoorde ik voor het eerst van de Canadese zanger Bryan Adams. Elf jaar oud was ik, toen ik de videoclip van ‘(Everything I Do) I Do It for You’ op televisie voorbij zag komen. Wat mij in deze man aantrok weet ik eigenlijk niet, want hij is net zo oud als mijn moeder, maar de harten van tienermeisjes gaan nu eenmaal om de meest vreemde dingen sneller kloppen. Misschien had het iets te maken met die onbekende zanger die een grote hit maakte, de manier waarop hij gitaar speelde of misschien waren het zijn prachtige ogen die dwars door het beeldscherm heen leken te gaan om diep door te dringen in de mijne. Waarschijnlijk was het uiteindelijk toch gewoon zijn stem die mijn hart zo deed smelten dat ik hem ook qua uiterlijk zeer aantrekkelijk vond. 

Ik kwam er  pas veel later achter dat hij helemaal geen onbekende artiest was. ‘(Everything I do) I do it for you’ was niet zijn eerste hit, wel zijn grootste. Vanaf dat moment (in het ziekenhuis) was ik een groot fan en heb ik jarenlang alles van hem gespaard dat er te sparen viel én verzamelde ik al zijn albums.

‘Don’t tell me it’s not worth fightin’ for.  I can’t help it there’s nothin’ I want more.’

Bryan Guy Adams werd geboren op 5 november 1959 in de stad Kingston (Ontario), Canada. Toen hij tien jaar oud was kreeg hij zijn eerste gitaar, die hij twee jaar later verruilde voor een elektrische variant. In 1980 bracht hij zijn eerste album, genaamd ‘Bryan Adams’, uit bij platenlabel A&M Records. In 1985 scoorde hij zijn eerste hit in Nederland met ‘Run To You’ dat op het album ‘Reckless’ staat. Zijn grootste succes behaalde hij toen hij in 1991 het nummer ‘(Everything I do) I Do It for You’ uitbracht. 
Het behaalde, naast Nederland, in vele landen de nummer 1 positie en stond niet alleen op de soundtrack van de film ‘Robin Hood – Prince of Thieves’, maar ook op de albums: ‘Waking up the Neighbours’, ‘So Far So Good’ , ‘The Best of Me’ en ‘Anthology’. 

Michael Kamen en Mutt Lange schreven de hit samen met hem en wonnen met dit nummer een Grammy Award in de categorie ‘Best Song Written Specifically for a Motion Picture or Television’. Daarnaast werden ze genomineerd voor ‘Best Song’.

‘I would fight for you – I’d lie for you.Walk the wire for you – Ya I’d die for you.’

In eerste instantie zou Bryan Adams de tekst voor dit nummer alleen maar schrijven en zou een andere artiest het uitvoeren. Dat het plan wijzigde mag inmiddels wel duidelijk zijn. Overigens las ik op Wikipedia dat de filmmaatschappij helemaal niet zo gecharmeerd was van dit nummer en dat ze het om die reden pas lieten horen tijdens de credits van de film. Zo zie je maar weer hoe het tij kan keren.

Voor mij  zal dit nummer voor altijd verbonden zijn met mijn tijd in het ziekenhuis, mijn eerste (en laatste) “verliefdheid” op een wereldberoemde artiest en een bonte verzameling albums dat jarenlang mijn muur heeft behangen.

Het lijkt me overigens onnodig te vertellen dat ik elk woord, elke zucht, elke noot en de complete gitaarsolo van dit liedje uit mijn hoofd ken.  Ook ieder fragment van de videoclip kan ik mezelf nog steeds prima voor de geest halen, van voor naar achter en weer terug.

‘Ya know it’s true. Everything I do – I do it for you.’

Wil jij Bryan Adams live zien? Dat kan, want 16 juni 2019 is Bryan Adams weer in Nederland en staat hij met zijn ‘Shine a light’ tour in Ahoy.

Broninformatie: Wikipedia, BryanAdams.com

Please follow and like us:
error
signature

Wat vind jij?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)